Tullamore Dew, de lichtere Ierse whisky

Tot een van de meest bekende en populairste Ierse whisky’s behoort ongetwijfeld het merk Tullamore Dew. Misschien ontdekte je zelf al zo’n originele Tullamore Dew kruik op oma en opa’s zolderkamer. Typerend voor de oorspronkelijke Tullamore Dew Whiskey is het driemaal destilleren en het gebruik van drie verschillende soorten Ierse whisky’s tijdens het productieproces. Zo verkrijgen we een blended whisky, die ervaren wordt als zacht en rijk van smaak met een afdronk van noten en vanille. Met nog een aroma van citroen, mout en allerlei kruiden behoort deze whiskyklassieker tot een van de lichtste van Ierland.

Een korte geschiedenis van Tullamore Dew

Het was ene Michael Molloy die in 1829 de eerste destilleerderij oprichtte te Tullamore, een dorpje centraal gelegen in Ierland, waaruit later de ons gekende Tullamore Dew Whiskey zal voortkomen. Aanvankelijk betrof het nog een pot still whiskey. Na enkele overnames werd rond 1890 de ambitieuze Daniel E. Williams, startende als jonge hulp, de eigenaar. Dankzij het introduceren van een efficiënter productieproces werd ook de whisky geoptimaliseerd. Mede met behulp van zijn kleinzoon Desmond, die de Verenigde Staten doorkruiste op zoek naar de ideale whisky, kwam de gekende verfijnde smaak tot stand. Het is ook Daniel E. Williams die zijn initialen aan het merk Tullamore Dew gaf (tegenwoordig geschreven als Tullamore D.E.W.). In 2010 werd William Grant & Sons eigenaar van de zaak en keerde men terug naar de roots in Tullamore met het heropenen van een destilleerderij aldaar. William Grant & Sons kennen we ook als eigenaar van Schotse whisky’s als Balvenie en Glenfiddich.

Tullamore Dew aanbieding

Via deze website vind je de Tullamore Dew Whiskey terug in enkele flessen met verschillende inhoudsmaten van 50 cl, 70 cl en 100 cl of 1 liter. Naast de oorspronkelijke driemaal gedestilleerde Tullamore D.E.W. bieden we ook de Tullamore Dew Cider Cask aan, die in 2015 op de markt kwam om te verkopen op luchthavens. De cider in de naam verwijst naar het eiken vat waar de whisky uiteindelijk in werd gerijpt, in dit vat zat voorheen uiteraard cider. Dit maakt deze Tullamore Dew Cider bijzonder toegankelijk en dankzij de invloeden van appel ook aangenaam fruitig. De Tullamore Dew prijs proberen we zo aangenaam mogelijk te houden door de verschillende aanbiedingen grondig met elkaar te vergelijken.