Macallan whiskey, het neusje van de Schotse zalm

Wanneer we het hebben over Schotse Single Malt whiskey uit de Speyside, is Macallan misschien wel één van de meest bekende namen. Onder kenners heeft het merk bijna een cultstatus verworven. Dat merk je aan de heisa die de bekenmaking van de nieuwe botteling keer op keer veroorzaakt. Niet voor niets heeft de Macallan whiskey de bijnaam ‘Rolls Royce van de whisky’ gekregen.

Bekijk onze selectie Macallan whisky

Over de Macallan distilleerderij

De distilleerderij Macallan heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1824. Sindsdien heeft het snel aan zijn uitmuntende reputatie gebouwd. Velen zullen bij het horen van de benaming ‘The Macallan‘ dan ook al snel denken aan de excellente single malt whisky van dit merk, vaak zullen ze het ook linken aan de rijping op ex-sherryvaten. Het zijn immers de gebruikte vaten die ontzettend belangrijk zijn om de kwaliteit van The Macallan te verklaren. Niet voor niets wordt steeds het onderste uit de kan gehaald om de beste geschikte vaten op te sporen. Natuurlijk verschilt een en ander van botteling tot botteling. Maar als je op zoek bent naar een Macallan whiskey die typerend is voor de huisstijl, dan moet je de Macallan 12 Sherry oak zeker eens proberen. Proef je ‘m liever in een blend? Dan is The Famous Grouse een aanrader.

Twee series Macallan whiskey

Het meest typerende voor The Macallan is de serie Sherry Oak, waarbij de whisky werd gerijpt op Spaanse houten sherryvaten. Hiertoe behoren standaard vier bottelingen (exclusief speciale uitgaven): The Macallan 12, 18, 25 en 30 Years Old. Sinds 2004 brengt The Macallan distillery Ltd echter ook de serie Fine Oak, waarbij de whisky op bourbonvaten wordt gerijpt. Hier heeft men een heel ruim aantal bottelingen, waarvan The Macallan 12 fine oak, The Macallan 15 year fine oak, The Macallan 18 fine oak en The Macallan 25 fine oak de bekendsten zijn. Echter zijn er ook andere leeftijden verkrijgbaar (10, 17, 20, 21 en 30 years old). Tot slot heeft men eveneens verschillende speciale bottelingen, zoals The Macallan Amber Single Malt, The Macallan Gold 1824 en The Macallan Makers edition. Vooral die laatste moet je zeker eens geprobeerd hebben.