Talisker, een must-taste voor de ervaren whiskydrinker

Deze single malt whisky is afkomstig van het eiland Skye in Schotland. Samen met DalwhinnieCragganmoreOban, Lagavulin en Glenkinchie maakt de Talisker 10 deel uit van het collector’s item ‘Classic Malts of Scotland’, hetgeen bestaat uit zes Schotse whisky’s om de streek te promoten. Het pittige karakter en de ietwat zilte smaak van Talisker ontstaat door een vrij hoog fenolgehalte, die voorzien wordt door mout en turf. Door zijn uitgesproken smaak is deze whisky eerder geschikt voor de ervaren whiskydrinker. Desondanks sleepte het internationaal reeds meerdere prijzen in de wacht.

Bekijk onze selectie Speyside whisky

Het verhaal van Talisker

Het succesverhaal van Talisker begint in 1830, wanneer Hugh en Kenneth MacAskill in Carbost de Talisker Distillery neerpoten. Na bijna één eeuw gestage groei, met voorts enkele kleine uitbreidingen, werd in 1928 overgegaan van driemaal distillering naar de meer conventionele dubbele distillering. Een zwarte bladzijde in hun geschiedenis is evenwel een hevige brand in 1960 waarna de volledige distilleerderij moest worden heropgebouwd. Het lukte hen echter om hierna de unieke smaak van Talisker in ere te herstellen. Tegenwoordig is de whisky samen met onder andere Oban, Dalwhinnie en Glenkinchie onderdeel van het beursgenoteerd bedrijf Diageo plc dat ook Guinness, Baileys en andere bekende drankenmerken huishoudt.

Talisker whisky

Wij overlopen kort enkele toppers uit het ruime aanbod van Talisker whisky’s. Zo heeft de Talisker Storm, vernoemd naar het ruwe en stormachtige klimaat in de omgeving, zijn naam niet gestolen. Vol van smaak, in het begin zacht en rijk waarna het overgaat in pittig en warm. Een echte aanrader voor de ontdekker. De Talisker Skye is intens en krachtig, toegankelijker door zijn zoete smaak en kan puur worden gedronken of on the rocks. Hiernaast kan je bij ons ook nog de Talisker 10, 18, 25 en 30 terugvinden (waarbij het getal de rijpingstijd aangeeft). Ten slotte willen we nog de aandacht vestigen op de amberkleurige Talisker 57 North. 57 North oftewel 57 graden noorderbreedte, de breedtegraadlijn waarop je het eiland Skye terugvindt. Deze whisky wordt gekenmerkt door een rokerig en krachtig smaakprofiel met een complex palet van geuren. Neem gerust een kijkje in ons assortiment en je vindt er ongetwijfeld één terug die bij jouw favoriete single malts thuishoort.