Penderyn whisky, een Welsche rode draak boordevol spirit

De distilleerderij Penderyn begon de productie van whisky pas in het jaar 2000. Al tijdens die eerste jaren nam het het heft in eigen handen en wou het de traditie van de oudere distilleerderijen op zijn grondvesten laten daveren. De distilleerderij, Penderyn Distillery, situeert zich dan ook in het Welsche Penderyn en is dus niet gebonden aan de (ongeschreven) regels die wel gelden voor Schotse whisky. Dat maakt de Penderyn Welshe whisky heel bijzonder, met spirits die oplopen tot ruim 92%!

Over de Penderyn Distillery

De Penderyn Distillery vormt een onderdeel van The Welsch Whisky Company. Het mouten en brouwen doet men overigens niet zelf, maar wordt door het bedrijf Brains Brewery in Cardiff gedaan. De distillatie gebeurt dan weer in de eigen Penderyn Distillery, in de bijzondere Faraday-ketel van het huis, waarmee het een spirit van 86 tot 92% verkrijgt. Vervolgens vindt de rijping steeds plaats op ex-Bourbon, -Sherry of -Portvaten, vaker wel dan niet met een narijping in Madeira-vaten.

Een andere bijzonderheid vinden we bij de Peated Whisky van Penderyn. Waar je immers zou verwachten dat de Peated Penderyn Whisky zijn rokerige smaak en typerende geur verkrijgt door het gebruik van geturfde mout, blijkt net het tegendeel waar te zijn. De turfsmaak is immers afkomstig van het gebruik van vaten waarin voorheen geturfde Schotse whisky heeft gezeten.

Producten van de Penderyn Distillery

Hoewel de Penderyn Distillery ook andere producten produceert, zoals de Merlyn Cream Liqueur, is het natuurlijk voornamelijk het assortiment aan Welshe Single Malt whisky dat ons interesseert. In de eerste plaats gaat het om de Penderyn Madeira Single Malt dat gerijpt werd op ex-Bourbonvaten, met een narijping in Madeira-vaten. Het kent een alcoholpercentage van 46%. Hiernaast is er de zogenoemde Penderyn Myth, een Single Malt Welshe whisky met smaken van citrusvruchten en bovenal gezegend met een zoete dronk. De Penderyn Myth werd gerijpt op Kentucky Bourbon-vaten, wat zijn mooi en complex karakter weet te verklaren.

Eerder een fan van turf en rook? Dan moet je de Penderyn Celt eens proberen. Weet wel dat je ook licht medicinale smaken zal opmerken en dat de frisse nasmaak lang aanwezig blijft. Uiteraard kan je ook de eerder aangehaalde Penderyn Peated whisky kopen, dat gerijpt werd op ex-Bourbon en Schotse turfvaten.