Octomore whisky, de zwaarst geturfde Single Malt op de markt

Wat ooit begon als een experiment is intussen uitgegroeid tot een bijzonder succesvolle whisky. Octomore whisky durft in te gaan tegen de klassieke tradities die de whiskymarkt typeren. Zo heeft het bijvoorbeeld reeds veelvuldig bewezen dat whisky helemaal niet oud moet zijn om successen te kennen. De Octomore whisky wordt gedistilleerd op het Schotse Islay. De naam is een verwijzing naar een vroegere boerderij en distilleerderij die in er in de negentiende eeuw actief was, met een gelijkaardige receptuur aan de basis.

Kenmerken van de Octomore whisky

Een experiment durft steeds tegen de gevestigde orde in te gaan. Ook voor de Octomore whisky was dat in 2002 niet anders. De Octomore whisky is dan ook de zwaarst geturfde Single Malt Whisky op de internationale markt verkrijgbaar. Het oorspronkelijk experiment vond nog plaats in de ketels van de Bruichladdich distilleerderij en dit met een heel beperkte oplage, wat het een exclusief karakter gaf.  Het idee stamt af van de oorspronkelijke distilleerderij die ook in 1816 al zwaar geturfde en jonge Islay Single Malt whisky op de markt bracht. Jong, want men rekent op een leeftijd van vijf jaar om de klus te klaren, hoewel ook acht en tien jaar tegenwoordig geen uitzondering meer zijn. Maar eigenlijk is de Octomore whisky in al die jaren dus niet gewijzigd.

Hoe zwaar geturfd is de Octomore whisky?

Dat is afhankelijk van de gekozen Octomore whisky. Zowel de Octomore 6.1 als de Octomore 6.2 kiezen bijvoorbeeld voor 167 ppm. Ter vergelijking: voor een Laphroaig whisky hanteert men ongeveer 40-43 ppm als maatstaf. Toch is de Octomore 6.1, net zoals de Octomore 6.2 whisky, niet de zwaarst geturfde whisky ter wereld. In het assortiment van Octomore whisky zijn er nog enkele (veel) zwaardere varianten verkrijgbaar.

Neem nu bijvoorbeeld de Octomore 7.1 whisky met 208 parts per million. Het bijzondere is dat de Octomore 7.1, ondanks zijn complex turfaroma, toch drijft op een zoete en zachte smaak waarin we zelfs bourbon en een hint van chocolade herkennen. Dat geldt overigens ook voor de Octomore 8.1 Masterclass American Oak, hoewel je het daar moet doen met “slechts” 187 ppm.

Bij de Octomore 8.3 Masterclass 5 Y is dat overigens wel volledig anders. Hier rekent het op maar liefst 309(!) ppm om een aroma van turf, turf en nog eens turf aan te bieden. Daar tussenin zal je echter wel nog een vleug zwarte truffel en zelfs bittere chocolade aantreffen. Maar tijdens een degustatie drink je ‘m toch maar beter niet als eerste.