Oban, voor zij die niet kunnen kiezen tussen zoet en droog

Aan de westkust van de Schotse Hooglanden vinden we de kleine stad Oban terug, die Jules Verne in 1882 al uitgebreid beschreef in een van zijn boeken. De plek is sindsdien en mede dankzij de aanleg van een spoorlijn in 1880, een trekpleister voor vele toeristen. Niet alleen het pittoreske landschap met steile kliffen, nabijgelegen eilandjes, grotten en de knusse haven spreken tot de verbeelding. Ook de single malt Oban whisky en de daarbij horende Oban Distillery is zeker de moeite waard. Reeds in 1794 werd in Oban deze kleine distilleerderij opgericht door de gebroeders Hugh en John Stevenson. Nog steeds behoort de Oban Distillery tot een van de kleinste distilleerderijen in Schotland, al is het sinds enkele jaren onderdeel van de Britse multinational Diageo.

Whiskey Oban

Als een van de kleinste distilleerderijen werken ze bij Oban slechts met twee traditionele stookketels. Desondanks slaagden ze er in om grote naambekendheid te verwerven dankzij de whisky Oban 14. Hun pronkstuk, een 14 jaar oude single malt whisky, kan je situeren tussen de lichtere en zoetere smaak typerend aan de ‘Highlands’ en de rokerige en droge stijl van de Schotse eilanden. Daarnaast wordt ook hun ‘double matured’ of whisky die gerijpt wordt op twee vaten, waaronder een Montilla-Moriles wijnvat geprezen bij het kennerspubliek. Oban kenmerkt zich door een fruitige geur met een vleugje honing en is best krachtig. Oban is niet alleen populair bij de doorwinterde whiskyliefhebber maar is ook geliefd bij de smaakpapillen van de beginnende whiskydrinker.

De 14 jaar oude Oban single malt

De Oban 14 is zonder twijfel het visitekaartje van de distilleerderij. Dankzij de lichte turfrook die geleidelijk aan de gerst en het gemout graan doordringt, krijgt de Oban 14 zijn karakteristieke smaak. Deze 14 jaar oude Oban single malt werd samen met Dalwhinnie 15, Talisker 10, Cragganmore 12, Lagavullin 16 en Glenkinchie 12 geselecteerd als onderdeel van de ‘Classic Malts of Scotland’. Een zorgvuldig uitgekozen selectie van zes single malt whisky’s om de Schotse whisky te promoten in bars en slijterijen. Volgens de website van de Oban Distillery is hun Oban single malt ideaal om te combineren met een stukje kip of gekristalliseerde gember. Hoe dan ook, voor ons blijft het in ieder geval een uitstekend slaapmutsje!