Nikka whisky, Japanse whisky naar Schots voorbeeld

Zowel in Japan als in Europa en over de grote plas, is de Nikka Whisky geen onbekende. Het is een product van de Nikka Whisky Distilling Company, waartoe onder andere ook de Schotse Ben Nevis Distillery behoort. Zoals steeds is ook deze Japanse whisky echter heel bijzonder en heeft het een eigen kenmerkend karakter, zonder dat het zijn Europees voorbeeld ooit uit het oog verliest.

Over de Nikka distilleerderij

De distilleerderij Nikka situeren we op het Japanse eiland Hokkaido. Hier is het eigenlijk al sinds de eerste helft van de twintigste eeuw terug te vinden. Het eiland laat zich kenmerken door zijn schone lucht en de uitmuntende luchtvochtigheid, wat mee de kwaliteit van deze Japanse whisky kan verklaren. Ook de rijke hoeveelheid water heeft de locatie vormgegeven. Hoewel je het niet zou verwachten, vertoont het lokale klimaat eigenlijk veel gelijkenissen met dit van de Schotse eilanden.

Kenmerken van de Nikka whisky

Over het algemeen laat de Nikka whisky zich kenmerken door zijn krachtig karakter, rijke smaak en geturfde aroma’s. Die kenmerkende smaak heeft het te danken aan de verhitting van de pot still ketels op basis van natuurlijk koolpoeder. Het is dan ook een voortreffelijke whisky die gewoon de strijd met Europese whisky’s aan kan gaan. Meer zelfs: zonder de Oosterse benaming zou je niet eens merken dat het om een niet-Europese whisky gaat.

Het aanbod aan Nikka whisky

De lijn Nikka whisky bestaat grofweg uit acht varianten, speciale edities achterwege gelaten. Het gaat onder andere om de Nikka Single Malt Miyagikyo, de Nikka Single Malt Yoiche, de Nikka 12Y Old, de Nikka Coffey Malt en de Nikka Pure malt red.

De Nikka Coffey malt is gemaakt op basis van 100% gemoute gerst, maar wordt toch niet als een Single Malt whisky gecatalogeerd. Omdat het niet in een pot still werd gedistilleerd, noemt men het daarom een Grain Whisky. Toch maakt net dat de Nikka Coffey Malt heel bijzonder, met een buitengewone smaak en textuur tot gevolg.

Dezelfde bijzondere kenmerken zien we ook terugkomen bij de Nikka Single Malt Yoichi enerzijds en de Nikka Pure Malt Red anderzijds. Vooral de Nikka Single Malt Yoichi, met zijn vette textuur, sterk karakter en veenachtige tonen met rokerige accenten, is een mooi voorbeeld van de Japanse bijzonderheid die toch doet denken aan Europese kwaliteit.