Nederlandse whisky kopen

Als we denken aan whisky, denken we maar al te snel aan Schotland. Toch heeft ook Nederland een rijke whiskygeschiedenis. Het duurde enige tijd vooraleer Nederland zich op de internationale whiskykaart wist te plaatsen, maar met Millstone kwam daar verandering in. Toen de Single Malt van de Zuidam Distillers in 2012 zijn eerste medaille in de wacht wist te slepen op de International Spirits Challenge in Londen, nam de interesse in Nederlandse whiskey steeds sneller toe. Intussen heeft die laatste zich op de wereldkaart weten te plaatsen en heeft zijn whiskey Nederland een mooie reputatieboost weten te bezorgen.

Whisky uit Nederland

In Nederland lijken de grote distilleerderijen zich voornamelijk te focussen op de zogenaamde single malt. De zogenaamde Single Malt Whisky Nederland laat zich kenmerken door hun productieproces op basis van gemoute gerst en de minimale rijpingsduur van drie jaar. In het assortiment Nederlandse whiskey zal je wel al snel bijzondere varianten terugvinden. Op vlak van whisky staat Nederland er internationaal om bekend dat we hier al eens durven te experimenteren. Dat experimenteren geschiedt voornamelijk door het gebruik van uiteenlopende vaten om bijzondere smaaksensaties te creëren. Terwijl sommigen een overheersende turfinvloed kennen, kiezen anderen dan weer voor de zachte sensatie van Oloroso Sherryvaten. Bij Nederlandse whisky is het altijd een beetje proberen maar iedereen heeft vast z’n eigen favoriet.

Bekende Nederlandse whisky merken

Het meest bekende Nederlandse whiskymerk is Zuidam Distillers. Het is een echt familiebedrijf waar de distillaten nog steeds via ambachtelijke technieken worden verwerkt. Deze Nederlandse whisky wordt stuk voor stuk gemaakt zonder de toevoeging van allerhande kunstmatige smaak-, kleur- en geurstoffen. De Zuidam Millstone Whisky is dan ook een van de bekendste (en beste) whisky’s van Nederlandse bodem. Een andere bekende Nederlandse distilleerderij is dan weer Frysk Hynder met zijn trots paard prijkend op iedere fles. Vooral de Single Malt Cask strength is een echte aanrader en laat zich typeren door zijn zoet karakter. Liever een lokale distilleerderij? Ook die zijn hier rijkelijk aanwezig. Wij zouden alvast deze van Kalkwijck Distillers aanraden. Hun Eastmoor Single Malt Whisky bewijst een echte meerwaarde te zijn voor het Nederlands whiskylandschap.