Millstone whisky: 100% Nederlandse kwaliteit

In Nederland is de Millstone whisky zeker geen onbekende. Het gaat immers om een product van de Zuidam Distillers, waarbij het de grote droom van master distiller Patrick van Zuidam is. De Millstone whisky kopen doe je in drankhandels over heel Nederland. Toch wint de Millstone whisky ook in het buitenland aan belang. Zo kan men er Millstone whisky kopen in speciaalzaken, maar ook via bekende internationale webwinkels. Met de Millstone Whisky heeft Zuidam Distillers Nederland terecht op de internationale whiskykaart gezet.

Over Zuidam Distillers & de Millstone whisky

De Millstone whisky is het resultaat van de Zuidam Distillers, de eerste distilleerder op ons grondgebied. In 1996 werden de eerste vaten er al klaargezet, maar het duurde natuurlijk wel even vooraleer de eerste botteling er was. Tot 2007, om precies te zijn. Toen werd immers de Millstone Dutch Single Malt Whisky 5 Y op de markt gebracht. Sindsdien heeft men bij Millstone nooit stilgestaan. Zo is het aanbod steeds breder geworden, waardoor je bij Millstone diverse soorten whisky vinden kan. Maar ook op kwalitatief vlak is dat het geval. Jaar na jaar vallen er meer Millstone whisky’s in de prijzen. Dat is uiteraard het resultaat van voortdurende experimenten, evaluaties en bijsturingen. Typerend is en blijft echter de tweedubbele distillatie in koperen pot stills.

Kenmerken van de Millstone whisky

De Millstone whisky laat zich kenmerken door zijn fruitig en complex karakter. Dat fruitig karakter heeft het onder andere te danken aan de langzame distillatie. Hierbij kiest men voor koperen distilleerketels. Het karakter is dan weer het gevolg van een relatief hoog angels’ share, ten gevolge van het warme en droge klimaat in het lagerhuis. Net zoals Zuidam het uitstraalt, levert men ook hier alleen topkwaliteit. De Millstone whisky zit dan ook boordevol ambities, daar zijn ook internationale kenners het mee eens.

Een korte geschiedenis, een lange reeks prijzen

Hoewel de eerste Millstone Dutsch Single Malt whisky pas in 2007 op de markt werd gebracht, won hij in 2008 al een bronzen medaille tijdens de International Spirits Challenge te Londen. De Millstone 100 Rye Dutch Whisky kende overigens een gelijkaardige geschiedenis. De Millstone 100 Rye werd immers pas in juni 2012 geïntroduceerd, maar won dat jaar wel meteen een gouden medaille tijdens de Londense International Spirits Challenge. Overigens volgde de Millstone Dutch Single Malt 12 dat jaar hetzelfde voorbeeld, maar dan tijdens de Londense Wizards of Whisky competition.