Laphroaig, voor liefhebbers van peated whisky

In het zuidoosten van het eiland Islay vinden we in Port Ellen de Laphroaig Distillery terug. Het is een van de acht distilleerderijen in deze populaire whiskystreek en zonder twijfel een favoriet bij vele whiskyliefhebbers. De Laphroaig Distillery werd in 1815 opgestart door de twee broers Alexander en Donald Johnston en bleef jarenlang in handen van de Johnston familie. In 1954 kon er echter geen opvolger meer worden gevonden en zo kreeg de distilleerderij, na meerder overnames, uiteindelijk Japans-Amerikaanse eigenaars. Laphroaig whisky is een typische peated whiskey. Door het mout met behulp van een turfvuur te drogen, krijgt de whisky zijn kenmerkend rokerige en krachtig karakter.

Laphroaig aanbieding

Bij Laphroaig houdt men ervan om te experimenteren met de vaten en het rijpingsproces om de smaak te optimaliseren. Zo proberen ze met de Laphroaig Quarter Cask de smaak van vorige eeuw opnieuw tot leven te wekken door een kleiner vat te gebruiken. Hiernaast bestaan er nog talrijke varianten met subtiele verschillen. De meest courante op de markt is de Laphroaig 10. Hiernaast is ook nog de keuze voor onder andere de Laphroaig 18, de Laphroaig Lore en de Laphroaig Select. Die laatste onderscheidt zich door de speciale selectie van vaten, zowel Olorose sherry als Bourbon vaten worden gebruikt. Het krachtig en rokerig karakter blijft behouden met een zalige afdronk waarbij het rijk vruchtenpakket naar boven komt.

Laphroaig 10, 15 of 18 jaar

Door het ruime assortiment van Laphroaig moeten niet enkel wij afwegen welke Laphroaig whisky we willen proeven. Ook de distilleerderij diende al meermaals te snoeien in het assortiment. De Laphroaig 15 is om die reden al enige tijd van de markt, velen willen desondanks toch nog deze geliefde variant kopen. Spijtig genoeg is de Laphroaig 15 zelden nog op voorraad. De Laphroaig 10 en 18 zijn dit gelukkig wel. Tijdens het proeven is het zeker aangeraden om het levenswater op verschillende manieren te ontdekken, zo komt het turfachtige aroma extra naar boven door het toevoegen van een druppel water. Ook zou deze peated whiskey bijzonder goed samengaan met een stukje zalm.