Lagavulin whiskey, de belichaming van de Islay Single Malt

De Lagavulin whiskey wordt gedistilleerd in het Schotse dorp Port Ellen, gelegen te Islay. We kennen het onder andere als vertegenwoordiger van de Islay Single Malts in de Diageo Classic Malts of Scotland-serie. De distilleerderij werd opgericht in 1816 door ene John Johnston. De distilleerderij maakt hoogwaardige whiskey’s met een exclusief karakter. Vaak gaat het dan ook een stapje verder dan zijn lokale confraters. De bekende Lagavulin 16 Years Single Malt heeft bijvoorbeeld één van de langste distillatieprocessen ondergaan van alle Islay Malts.

Over de Lagavulin distilleerderij

De distilleerderij Lagavulin is een icoon als het op Schotse Single Malt whiskey aankomt. Volgens velen is de distilleerderij de belichaming van alles wat we van een Islay whiskey verwachten: krachtig en complex, maar toch zorgvuldig. Bij deze distilleerderij werd grotendeels gekozen voor rijping op bourbon– en/of sherryvaten, hoewel ook een tweede rijpingsperiode op ex Pedro Ximénez-vaten er geen ongewoon fenomeen is.

Kenmerken van de Lagavulin whiskey

Lagavulin whiskey is een typische Islay Single Malt whisky.  De Lagavulin whisky laat zich kenmerken door de nadrukkelijke aanwezigheid van jodium en turf in de neus. De Lagavulin whiskey is courant verkrijgbaar in verschillende versies. Onder andere de Lagavulin 16 Years Old Distillers Edition, De Lagavulin 16 Years, de Lagavulin 12 Years en de Lagavulin 12 Years old Special Release zijn de bekendste bottelingen. Het bijzondere is dat de Lagavulin 12 een veel hoger alcoholpercentage heeft dan de Lagavulin 16, waardoor die eerste vaak een stuk duurder is. Tijdens een bezoek aan de Lagavulin distilleerderij kan je echter de Lagavulin 12 kopen aan extra voordelige prijzen. Uiteraard kan je ook via deze website op zoek gaan naar een Lagavulin aanbieding.

Andere Lagavulin whiskey kopen

Naast de bekende bottelingen zijn er ook een aantal minder bekende varianten. Voorbeelden zijn onder andere de Lagavulin 18, de Lagavulin 21, de Lagavulin 25 en de Lagavulin 30. Deze Lagavulin whiskey werd steeds zeer gelimiteerd op de markt gebracht en heeft een exclusief prijskaartje. Voor een Lagavulin 30 Y 70cl zullen verzamelaars dan ook al snel enkele honderden tot duizenden euro’s betalen.