Isle of Jura whisky, voor liefhebbers van turf en honingaccenten

De Isle of Jura whisky is een typische Schotse Single Malt whisky. Het is afkomstig van het eiland Jura waar George Orwell zijn boek 1984 grotendeels schreef. In de praktijk blijkt het eerder bekend te staan als het eiland dat zich nabij het bekendere Islay bevindt.

Bekijk onze selectie Isle of Jura whisky

Kenmerken van de Isle of Jura Single Malt whisky

De Isle of Jura Single Malt heeft enkele opmerkelijke kenmerken, zeker in vergelijking met de regionale Island whisky’s. De Isle of Jura whisky is dan ook opvallend droog maar toch mild. Zijn smaak doet typisch denken aan turf, zonder dat de turfsmaak overheerst. Ook een tint van acaciahoning is in elke botteling wel aanwezig. De Isle of Jura whisky is verkrijgbaar in drie bottelingen, met name de Isle of Jura 10 Y, de Isle of Jura 16 Y en de Isle of Jura 21 Y. Af en toe voegt men daar wel varianten met een andere rijpingsduur aan toe. Een voorbeeld is de Isle of Jura 30 Y dat een gouden medaille won op de International Wine & Spirit Competition (Best Scotch Single Malt – Island) te 2013 en 2014, de San Francisco World Spirits Competition (Single Malt Scotch – 20 Y+) in 2013 en de World Whiskies Awards (Best Islands Single Malt) te 2016.

Een voorbeeld: Isle of Jura 10

Om de bijzonderheid van de Isle of Jura whisky goed te begrijpen, moet je ook haar bottelingen kennen. Om die reden plaatsen we de meest bekende variant, de Isle of Jura 10, even in de kijker. Het is immers een delicate en lichte Islands Single Malt whisky zoals we het van Isle of Jura gewoon zijn. Zijn warme en honingachtige afdronk is ook gewoon aanwezig. Het werd gerijpt op ex-bourbon vaten, waardoor het eveneens smaken bevat van karamel en zachte drop. Verkies je een Isle of Jura whisky met fruitige accenten? Dan laat je de Isle of Jura 10 maar beter links liggen. De Isle of Jura 16 met zachte tonen van perzik en citroen op de tong, is dan een betere keuze.