De beste Ierse whiskey kopen

De Ieren waren altijd al een beetje eigenwijs. De typische Irish Malt is dan ook een te duchten concurrent van de befaamde Schotse whisky. In Ierland kiezen ze voor een volle smaak met een rijke aanwezigheid van aroma’s en de bijzondere afwezigheid van het rokerig karakter. Natuurlijk hoeft dat laatste al lang geen verplichting meer te zijn, toch zal dat voor het merendeel van de Ierse whisky’s nog steeds het geval zijn.

Bekijk onze selectie Ierse whisky

Bijzonder: het gebruik van ongemoute gerst

Een bijzonder kenmerk van de Ierse Whiskey is dat ook ongemoute gerst wordt gebruikt. In de praktijk heeft dat een historische achtergrond: ooit werd er een belasting geheven op mout waardoor de Ieren teruggrepen naar het basisbestanddeel: de gerstekorrels. Ze kwamen op de proppen met de Pot Still, een speciaal distilleerapparaat om na drie distillaties toch hoogwaardige Ierse Whisky te verkrijgen op basis van de gerstekorrels. Drogen op een turfvuur is vaak ook onnodig, waardoor de turfachtige smaak, zoals we het kennen van de Schotse whisky, meestal afwezig is. Al deze factoren verklaren de bijzondere smaak die de Ierse whisky typeert.

Bekende Ierse Whiskey merken & soorten

We kunnen de Whiskey van Ierland in drie grote groep onderverdelen: de Irish Blended Whiskey, de Ierse Single Malt en de Irish Pot Still Whiskey. Bij de Irish Blended wordt gekozen voor een combinatie van ongemoute gerst en gemoute gerst waarbij de hoeveelheid ongemoute gerst meestal domineert. Heel wat bekende Ierse Whiskey merken bieden heel goede Irish Blended whisky’s aan. In de categorie Ierse Single Malt vinden we de rasechte varianten. Hier kunnen duidelijke verschillen aanwezig zijn. Een van de beste Ierse Whiskey valt onder deze categorie: de Bushmills 10 years. Het is een echte klassieker naar Ierse stijl en zonder turf. Een variant op deze categorie is dan weer de Single Pot Still Irish Whiskey. Andermaal gemaakt in één enkele distilleerderij. Vaak worden ze op grotere schaal gedistilleerd en gaat het om bekende Ierse Whiskey merken en vaak behoren ze zelf tot het select lijstje van beste Ierse whisky. Onder andere Jameson heeft bijvoorbeeld enkele uitstekende whisky’s van deze categorie in zijn assortiment opgenomen.