Glenrothes, heerlijk als blend maar ook puur

The Glenrothes is een typische Schotse whisky die ressorteert onder de benaming Speyside Single Malt. Deze Single Malt vind je vaak terug in blends zoals die van de Famouse Grouse. Toch staat hij ook op z’n eentje zeker niet mis, dat wist Michael Jackson – groots fan – in het verleden veelvuldig te beamen. Kenmerkend voor de huisstijl van de Glenrothes Distillery is de warmte van z’n whisky in combinatie met de smaakvolle aroma’s die ook in de afdronk nog nadrukkelijker aanwezig zijn dan bij andere Speyside Single Malts. Afhankelijk van de rijpingsduur zijn de zoete en fruitige tonen al dan niet nadrukkelijk aanwezig.

Glenrothes Select Reserve

Kenmerkend voor de Glenrothes Select Reserve is dat het gestookt werd op zogenaamde non-vintage vaten. Aan de keuze voor deze vaten ging een strikte selectieprocedure van twee jaar vooraf. De smaak van de Glenrothes Select Reserve doet denken aan de aroma’s van sinaasappel, calvados en pruimen. In de neus is het dan wel een ware verademing toch doet vooral het smakenpalet menig kenner verbazen: aroma’s van noten en vanille lijken elkaar in alle frisheid af te wisselen zonder aan diepte in te boeten. Uiteindelijk gaat een en ander over in een licht kruidige afdronk van noten waarbij ook de subtiele hint van sinaasappel nog even voor frisheid blijft zorgen. Uiteraard zijn er zeker ook verschillen te noteren tussen de verschillende jaargangen door. Toch blijft het smaakvol aroma en de frisse afdronk altijd aanwezig in deze Glenrothes whisky.

Glenrothes Vintage Reserve

De Glenrothes Vintage Reserve kiest voor een mix van drie verschillende vaten. Het resultaat is een assemblage met een aangename prijs en een prachtig aroma van vanille, droog fruit en tonen van hout. In zijn neus merk je duidelijk mango terwijl hij vlot overgaat in de afdronk, waar ook citrus en meloen aanwezig lijkt te zijn. Ook hier gebruikte men het helderste water uit de samenvloeiing van de rivieren Burns en Rothes. Zijn naam Rothes betekent letterlijk ‘ontmoeting van het water’. Een ideale whisky om de Speyside Single Malt collectie te ontdekken. Kies je voor pure klasse? Dan ga je het best voor The Glenrothes Vintage Single Malt 1995: deze wist door de jaren heen verschillende prijzen in de wacht te slepen en zijn lange afdronk van geroosterde amandelen weet ook ons te bekoren.