Glenmorangie, voor liefhebbers van lichte smaken

Glenmorangie is een producent van Schotse Single Malt whisky. Het bedrijf geniet furore omwille van zijn hoge distilleerketels. Meer zelfs: het beschikt over de hoogste distilleerketels van geheel Schotland. Jaarlijks brengt het bedrijf diverse whisky’s op de markt. De bekendste lijn is de Glenmorangie 10 (tien jaar gerijpt) en bestaat onder andere uit de Original, de Lasanta Glenmorangie whisky en de Glenmorangie Signet 10.

Bekijk onze selectie Glenmorangie whisky

Kenmerken van de Glenmorangie Distillery

Naast zijn hoge distilleerketels kiest deze distilleerderij voor gerst van lokale landbouwers. Die combinatie zorgt voor een zeer lichte smaak die typerend is voor de Glenmorangie whisky. De distilleerderij beschikt over een brede variëteit aan whiskyvaten. Zo wordt de Orginal bijvoorbeeld gerijpt op eiken vaten (V.S.) terwijl er voor de Lasanta gekozen wordt voor een combinatie van Bourbon- en Sherryvaten (narijping). Ook zijn er verschillende blends beschikbaar, waarvan de Signet (tien jaar rijping en geblend met oudere whisky’s) het bekendste voorbeeld is. Op iedere fles Glenmorangie whisky is de typerende gevlochten zegel, naar voorbeeld van de Hilton of Cadboll Stone, nadrukkelijk aanwezig.

Assortiment van de Glenmorangie Distillery

Het assortiment van deze distilleerderij is heel breed en bestaat uit diverse rijpingsjaren. Naast de reeds eerder aangehaalde Glenmorangie 10, zijn er ook rijpingsjaren van twaalf jaar (bv. de Lasanta 12 Years en de Glenmorangie Quinta Ruben 12 Years), achttien jaar (bv. de Glenmorangie 18 Years) en vijfentwintig jaar (bv. de Quarter Centurie 25 Years Single Malt). Een aanrader is de Glenmorangie Astar: een Single Malt met een gouden kleur en een pittige afdronk met hinten van citrus, kruiden en turf. Ben je eerder een fan van fruitige whisky’s? Dan is de Glenmorangie Port wood finish een echte aanrader. Het is een soepele en zoete whisky met kersen en pruimen in de neus. In de afdronk merk je de duidelijke aanwezigheid van gedroogd fruit. Hij doet een beetje denken aan de Quinta Ruban maar is duidelijk een stuk fruitiger. Andere noemenswaardige whisky’s uit het assortiment van Glenmorangie zijn de Dorach (diepe nadronk die doet denken aan malt en karamel) en de Ealanta (vooral de langgerijpte versies zijn echte aanraders).