Glengoyne whisky, waar een Highland whisky ook een Lowlander kan zijn

De Glengoyne distilleerderij is een Schotse distilleerderij, te situeren te Dumgoyne. De distilleerderij werd al in 1833 opgericht en sindsdien is het nooit gestopt met het produceren van Highland Single Malt whisky. Bijzonder is dat, hoewel de distilleerderij zich in de Highlands situeert en dat men er steevast kiest voor de Highland Single Malt whisky, men de whisky steeds laat rijpen in de Lowlands. Hoewel de Glengoyne whisky ook stilistisch goed aansluit bij de Schotse Lowland whisky’s, blijkt het toch geen verzoeningspoging te zijn. De distilleerderij blijkt zich immers gewoon net op de grenslijn tussen de High- en Lowlands te bevinden.

Het meest kenmerkende aan de Glengoyne whisky is dan weer het feit dat men geen turfrook gebruikt om de gerst te drogen, maar kiest voor warme lucht. Ongeacht of het nu gaat om de Glengoyne 12 Years of de Glengoyne 21: de afwezigheid van turfrook valt op. Vooral in vergelijking met andere Single Malt whisky’s is dat toch een duidelijke trendbreuk.

Over de distilleerderij Glengoyne

De distilleerderij Glengoyne wordt door kenners ook al eens de mooiste van Schotland genoemd. Met een geschiedenis dat het tot 1833 terugbrengt, heeft het dan ook alle kennis in huis om op een eigen unieke manier whisky te produceren. Meer dan een miljoen liter alcohol en 35.000 bezoekers krijgt het jaarlijks over de vloer.

De distilleerderij Glengoyne kiest steeds voor Golden Promise gerst. Het gaat om een gerstvariant die in de jaren ’50 veelvuldig werd gebruikt, maar tegenwoordig voorbijgestreefd is door andere varianten die een grotere oogst opleveren en gelijkmatiger ontkiemen. Toch kiest Glengoyne als een van de laatste distilleerderijen nog steeds voor Golden Promise. Enkel de distilleerderijen The Macallan en Bruichladdich doen het hen nog na.

Kenmerken van de Glengoyne whisky

Omdat Glengoyne geen turfrook gebruikt om de gerst te drogen, blijft de authentieke smaak van een Single Malt beter behouden. Het is vooral hier dat de Glengoyne whisky zijn laat kenmerken. Toch is iedere whisky duidelijk anders. Zo kiest de Glengoyne 10 voor een neus van toffee en popcorn met een aroma van zoete drop. De Glengoyne 18 Years heeft eenzelfde typerende afdronk, maar lijkt toch toetsen van marsepein te verkiezen. De Glengoyne 15 en 17 zijn dan weer warm en droog, terwijl de Glengoyne 30 bijzonder is door de finish van donkere chocolade en koffie.