Glendronach, voor de liefhebbers van whisky met sherrysmaak

De distilleerderij Glendronach heeft een geschiedenis van bijna tweehonderd jaar achter de kiezen. De distilleerderij situeren we in het hart van de oostelijke Schotse Highlands. Het is één van de oudste distilleerderijen van Schotland, waarbij vooral de meest verfijnde Sherry Single Malt Whisky’s opvallen. Bekende producten zijn onder andere de Glendronach 8 Hielan, de Glendronach 12, de Glendronach 15 revival, de Glendronach 18 Allardice en de Glendronach 21 Parliament.

Over de Glendronach distilleerderij

De distilleerderij Glendronach werd in 1826 opgericht door James Allardice. Het baseert zich tot op heden nog steeds op zijn visie, waarbij de Glendronach whisky gerijpt wordt op Spaanse Pedro Ximénez– en Olorosso sherryvaten. De visie van James werd vroeger dan wel als exuberant en bijzonder ervaren, tegenwoordig heeft het mensen van over de hele wereld weten te overtuigen. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat Glendronach whisky al lang de sprong naar het Europees vasteland – en zelfs ver daarbuiten- heeft kunnen maken.

Kenmerken van de Glendronach whisky

De Glendronach whisky laat zich vandaag de dag kenmerken door zijn rijk sherrykarakter. Vooral de recente accenten die werden gelegd door de BenRiach Distillery Company, recent nog verkozen tot Distiller of the Year 2015 en sinds 2008 het moederbedrijf van Glendronach, zijn duidelijk merkbaar. Hierbij heeft men de rijke sherry-invloeden behouden, maar streeft men des te meer naar fruitige, krachtige en rijke varianten. Onder andere de Glendronach Cask Strength 57,9% vormt daar een mooi voorbeeld van.

Het assortiment van Glendronach

Als er één Glendronach whisky is die aan alle bovenstaande vereisten voldoet, moet het wel de Glendronach 12 zijn met zijn licht gerookte smaak, kruidige accenten en fruitige verrassingen. Het is een complexe doch gebalanceerde whisky. Ook de Glendronach 15 en de Glendronach 18 vertonen dergelijke eigenschappen. In de praktijk zijn ze ideaal voor zij die op zoek zijn naar tegenhangers van de typische Islay whisky’s. In feite moet je dan vooral de Glendronach 15 kopen, hoewel je eveneens de Glendronach 15 Revival kopen kan voor zijn accenten van stroopachtige toffee.

Mag het een stuk eigenwijzer zijn? Dan moet je de Glendronach 21 Parliament eens proberen. Deze heeft een wel heel complex smaakprofiel. Het kan hierbij toch al snel een minuutje duren vooraleer de smaak zich opent en je ook hints van kaneel ontdekt. Toch heeft de Glendronach 21 Parliament een fijne afdronk.