Glen Moray whisky, voor liefhebbers van een vleugje honing

De distilleerderij Glen Moray situeert zich in het hart van Speyside. Het produceert al sinds 1897 Schotse Single Malt Whisky. Hoewel geen enkele Glen Moray Speyside whisky identiek is, zijn er toch een aantal kenmerken die we in iedere cask terugvinden.

De geschiedenis van de Glen Moray whisky

Eigenlijk gaat het verhaal van de Glen Moray whisky al terug tot 1830, waar het als klassieke brouwerij ale op de markt bracht. Het duurde echter tot 13 september 1897 vooraleer men er de eerste whisky distilleerde. Nadien nam het belang van Glen Moray whisky steeds verder toe. In 1958 investeerde men fors in de infrastructuur waar men vandaag de dag nog steeds op voortbouwt. Die extra ketels zorgen er mede voor dat men kan rekenen op een productiecapaciteit van ruim twee miljoen liter per jaar.

Over de Glen Moray whisky

De Glen Moray whisky is een echte prijzenpakker. Letterlijk en figuurlijk. Aan de basis ligt het zuivere water van de rivier Lossie. De Glen Moray whisky kan omschreven worden als ongedwongen, perfect gebalanceerd en verfijnd. Over het algemeen wordt de Glen Moray Single Malt als zoet en zacht ervaren, met een honingaroma dat in iedere Glen Moray whisky terugkomt.

De verschillende bottelingen

Er zijn verschillende Glen Moray whisky’s die allemaal een woordje uitleg verdienen. We houden het op de meest bewonderenswaardige. Het gaat onder andere om de Glen Moray 12 en de Glen Moray 16. De Glen Moray 12 laat zich hierbij typeren door zijn fruitige en romige neus, met een smaak zonder al te veel turf maar boordevol fruit en kruiden. Zoals we het van Glen Moray whisky gewoon zijn, is een aroma van honing nooit veraf. Ook voor de Glen Moray 16 en de Glen Moray 25 is dat het geval.

Ben je op zoek naar enkele bijzondere varianten van deze distilleerderij? Dan is er in de eerste plaats de Glen Moray Elgin Classic. De Glen Moray Elgin Classic werd gerijpt op Noord-Amerikaanse bourbonvaten en heeft dan ook een veel rijker en kruidiger karakter dan wat we van de andere Glen Moray whisky’s gewoon zijn. De Glen Moray Port Cask laat zich tot slot kenmerken door zijn rijping in Porto Cruz vaten, waar hij eerder zijn zacht en fruitig karakter aan te danken heeft.