Four Roses, een Amerikaanse bourbon met een rijke geschiedenis

Het verhaal van Four Roses leest als een roman waarbij ene Paul Jones Jr. zijn gedistilleerde whisky vernoemd naar de vier rozen van de Victorian Flower Language. De geschiedenis van de Four Roses Whiskey kadert dan weer in het verhaal van de Amerikaanse drooglegging en de vestiging op het ongestoord Amerikaans rustiek landschap. Alhoewel de distilleerderij vandaag de dag volledig legaal opereert is het wel nog steeds te vinden in datzelfde authentiek landschap en maakt het nog steeds gebruik van hetzelfde type eikenhouten vaten. Zijn smaak? Die doet nog steeds denken aan het recept dat gebruikt werd voor de verkoop op doktersrecept. Uiteraard hoef je er vandaag al lang geen arts meer voor om te kopen.

Tien maal een constante smaak

Deze Amerikaanse bourbon weet ieder jaar opnieuw een constante smaak te garanderen. Four Roses maakt immers gebruik van een blend van tien uiteenlopende recepturen. Subtiele verschillen kunnen elkaar op die manier compenseren waardoor ze nagenoeg geen invloed uit kunnen oefenen. Iedere receptuur bevat zijn eigen welgekozen graansoorten en gistingsmethodes. De meester-distilleerder, Jim Rutledge, gaat ieder jaar op zoek naar de ideale verhouding om een constante smaak te garanderen. De rijpingsduur bedraagt minimaal vijf jaar. Het resultaat is ieder jaar opnieuw fenomenaal.

Assortiment Four Roses whisky

De klassieker onder de klassiekers is uiteraard de Four Roses Amerikaanse Bourbon. Telkenmale werd gekozen voor een receptuur van minimaal 51% maïs en een rijping op nieuwe eikenhouten vaten. Het is een amberbruine bourbon whisky met een complexe maar zoete neus. Ook in zijn smaakbelevenis is hij zacht en bevat hij zoete accenten van honing en bloemen. Met een alcoholpercentage van 40% is hij heel toegankelijk. Een echte aanrader voor zij die kennis willen maken met de pracht en praal van Amerikaanse bourbon. Voor de gevorderden zouden we echter de Single Barrel Four Roses whiskey adviseren. Deze is een stuk kruidiger en bevat krachtige accenten die doen denken aan ahornsiroop en cacao. In zijn smakenpalet zijn ook kersen en rijpe pruimen nadrukkelijk aanwezig. Het is een door en door robuuste whisky met een volle smaak en een langdurige afdronk. Voor welke variant je ook kiest: wij hebben altijd wel een voordelige Four Roses aanbieding beschikbaar.