Edradour whisky, waar destillatie nog een kunst is

Edradour is een typische Highland Single Malt whisky. De distilleerderij werd opgericht in 1825 en situeert zich bij het Schotse Pitlochry. Aan de basis van de Edradour whisky ligt water van de Ben Vrackie Springs. Het is een kleinschalige distilleerderij die slechts door twee mensen wordt gerund. Wekelijks worden er dan ook maar achttien vaten geproduceerd, waardoor de jaarlijkse capaciteit beperkt blijft tot 95.000 liter.

Over de Edradour distilleerderij

De distilleerderij Edradour wordt door zijn kleinschalig karakter al sinds jaar en dag aanzien als de parel onder de distilleerderijen. Men gebruikt hier alleen sherryvaten. Ten opzichte van de grote distilleerderijen is de productie heel beperkt. Wat Edradour op een jaar produceert, vinden we bij de grotere distilleerderijen op een week terug.

Kenmerken van de Edradour whisky

De Edradour whisky wordt omschreven als een unieke single malt. Vooral zijn dik mondgevoel zou volgens experts verbazen. Soms wordt de Edradour whisky ook wel eens The hand made malt genoemd, als verwijzing naar de ambachtelijke sfeer waarin deze whisky ontstaat.

Hoe dan ook is de Edradour whisky er één waarbij kwaliteit primeert. Zo zou men enkel voor de Edradour 10 de zogenoemde chill-filtering toepassen. Hierdoor is deze heerlijk on the rocks, terwijl de anderen zich toch liever puur laten drinken. Zij laten zich echter ook graag in een blend verwerken. De Edradour 12 vinden we bijvoorbeeld terug in whisky blends zoals House of Lords en Clan Campbell. 

Edradour Straight from the Cask

De lijn Edradour Straight from the Cask kwam er nadat de distilleerderij in 2002 werd overgenomen door Signatory Vintage Scotch Whisky Co. De bijzonderheid is het feit dat de Edradour Straight from the Cask integraal werd gerijpt op Sherryvaten. Het heeft een mooie koperen kleur met tonen van gegrilde noten in de neus. Ook een vleugje turfrook is in de neus aanwezig. Zijn aroma’s openen met de smaak van citrus en wit fruit, om vervolgens over te gaan tot een nootachtige droogheid. De afdronk is dan weer krachtig en zit boordevol tonen van sinaasappel, gebrande mout, rozijnen en noten. Een aanrader, al zeggen we het zelf.