Dalwhinnie, een ideale Schotse kennismaker

Ook de Schotse Dalwhinnie distilleerderij stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Deze Schotse whiskyproducent maakt gebruik van het water van een zuivere bron in de heuveltoppen van Drumochter. Het is een door en door Highlands distilleerderij en is ook het hoogst gelegen van alle Highland concurrenten. Die klimatologische omstandigheden zouden ook zijn vriendelijk en zacht karakter kunnen verklaren. De whisky’s van de Dalwhinnie Distillery worden vaak aangeprezen bij beginnende Malt drinkers of als kennismaking. Uiteraard zijn er ook krachtigere varianten beschikbaar.

Een zachte en toegankelijke whisky

Indien je kiest voor de Dalwhinnie whisky, kies je voor een toegankelijke en zachte whisky. Vooral de Dalwhinnie 15 Years wordt aangeraden voor zij die graag kennismaken met Single Malt whisky. Het is een echte Dalwhinnie single malt met een aromatische smaak van honing en een lange afdronk. Op de neus vinden we bloemen, zoete peren en een hint van honing. In de dronk lijkt er een vleugje kaneel aanwezig te zijn. De afdronk van zachte peper blijft nog even aanwezig. Ontvang je gasten die geen uitgebreide ervaring hebben met whisky? Dan kan je de Dalwhinnie 15 Years on the rocks serveren. Wedden dat ook zij gek zullen zijn van deze Highland whisky?

Maar ook ideaal voor de ervaren whiskydrinker

Voor zij die op zoek zijn naar een ietwat krachtigere variant zouden wij de Dalwhinnie 25 Years of de Dalwhinnie Winters Gold adviseren. Die eerste laat zich kenmerken door zijn exclusief karakter met een nadrukkelijk aanwezig aroma van appel. Ook hints van honing, rozijnen en cacao zal je iedere keer aantreffen. Op de neus is hij een tikkeltje kruidig en doet hij denken aan leder. Hij heeft een zeer warme smaak waarbij het gerstemout wel nog steeds een hoofdrol inneemt. Door de beginnende whiskydrinker wordt hij daarom ook wel eens als te karaktervol omschreven. Zij kiezen dan beter voor een zoetere variant zoals de Dalwhinnie Winters Gold. Deze whisky is licht van kleur en in zijn fijne tonen vinden we een zoete knipoog naar de turfse warmte. Vooral ijskoud uit de vriezer is hij heerlijk.