Craigellachie whisky, waar je de beste Schotse Single Malt vindt

De Craigellachie Distillery werd al in 1891 opgericht en vormt tegenwoordig een tak van Dewar & Son’s (zelf een onderdeel van Bacardi), waartoe onder andere ook Aultmore, Macduff en Royal Brackla behoren. Het gaat om een typische distilleerderij van Single Malt Schotse whisky, gelegen in de buurt van Craigellachie (Speyside). De naam Craigellachie verwijst hierbij naar de rotsachtige heuvel die Speyside overschaduwt.

Over de Craigellachie whisky

Hoewel de distilleerderij Craigellachie een lange geschiedenis kent, heeft het in verleden slechts een handvol officiële bottelingen op de markt gebracht. In feite werd de whisky van deze distilleerderij vooral gebruikt voor de blended whisky van Dewar & Sons. De laatste jaren komt daar echter wel verandering in. In 2014 bracht men bijvoorbeeld nog de Craigellachie 13, de Craigellachie 17, de Craigellachie 19 (enkel voor de reissector) en een Craigellachie 23 limited edition uit. Zij maakten deel uit van de lijn Dewar & Sons’ Last Great Malts of Schotland.

De Craigellachie 13 laat zich voornamelijk kenmerken door zijn aroma van gesmolten marshmallows en lichte gerookte toetsen. Hierdoor doet de Craigellachie 13 al snel denken aan een gezellig kampvuur. Bij de Craigellachie 17 is dat volledig anders en krijg je voornamelijk een zoete en fruitige whisky. De Craigellachie 23 zet die trend verder maar weet toch het evenwicht te vinden tussen frisse tonen en zoete accenten die doen denken aan vanille. Vooral de complexe afdronk met kruidige tonen is bewonderenswaardig.

Craigellachie 31 whisky, of: world’s best Single Malt

Dat Craigellachie tegenwoordig niet alleen meer in blends terug te vinden is, bewijst de Craigellachie 31. Deze Craigellachie whisky werd tijdens de World Whiskies Awards van 2017 nog uitgeroepen tot World’s best single malt. Het gaat om een whisky gebotteld op 52,2% die wel heel complex is en een warme finish kent. In het begin zal je vooral exotisch fruit opmerken. Denk aan tonen zoals perzik en mango. Vervolgens zal dit overgaan in noten en honing, terwijl kruidige accenten en vanille altijd wel subtiel aanwezig zijn. Is 52,2% toch iets teveel van het goede? Met een klein beetje water maak je hem dan iets minder scherp.