Connemara whisky, een Ierse variant op Islay whisky

De Connemara Whisky is een product van Cooley Distillery. Dit is de enige onafhankelijke distilleerderij in geheel Ierland. Het situeert zich aan de Ierse oostkust en werd pas vrij recent, in 1987, opgericht. De oprichting van de Cooley Distillery kwam er als reactie op het jarenlange verval van de Ierse whisky, dat het nieuw leven trachtte in te blazen. Met de Connemara whiskey, maar ook met andere whisky’s zoals Kilbeggan en Locke’s, wist het daar heel goed in te slagen.

Kenmerken van de Connemara whiskey

Het is belangrijk om te weten dat de Connemara Whiskey, in tegenstelling tot wat we van Ierse whisky’s gewoon zijn, maar twee keer wordt gedistilleerd. Verder is en blijft het toch een typische Ierse whiskey. De smaak van de Connemara Single Malt is wel typerend rokerig. Dat zien we zowel terugkomen bij de Commemara Peated Single Malt als bij de Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey. Aan de oorzaak van die rokerige smaak ligt het gebruik van turf tijdens het moutingsproces. In de praktijk wordt de Connemara Whisky Peated Single Malt om die reden ook al eens verward met Schotse whisky.

De vier bottelingen Connemara whiskey

In de eerste plaats is er de aangehaalde Connemara Peated Single Malt.  Het is een whisky die sterk doet denken aan de turfvarianten van Islay. Om die reden wordt al eens gezegd dat fans van Islay whisky’s eigenlijk ook altijd eens de Connemara Whisky Peated Single Malt moeten proberen. In de tweede plaats is er de Connemara 12 Year Old Peated Single Malt Irish Whiskey, kortweg ook wel eens de Connemara 12 genoemd. Dit is het pronkstuk van de Cooley Distillery, met onder andere een gouden medaille tijdens de San Francisco World Spirits Fair. Vooral zijn smeuïge toets van vanille is volgens velen wonderbaarlijk.

Tot slot zijn er de Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey enerzijds en de Turf Mòr Peated Single Malt Irish Whiskey anderzijds. Vooral die laatste laat zich kenmerken door zijn rokerige smaak, hoewel de aanwezigheid van zoete citrusvruchten dat toch wat weet te relativeren.