Cardhu whisky, de toegankelijke Speyside Single Malt

De distilleerderij Cardhu werd in 1811 opgericht. Zijn vroege geschiedenis was er echter één in alle illegaliteit, want het duurde tot 1824 vooral het een vergunning verkreeg. Volgens velen is het meest bijzonder jaartal in de geschiedenis van de Cardhu whisky echter 1872. In dat jaar kwam ene Elizabeth Cummings immers aan het roer te staan van de Cardhu distilleerderij. Zij werd de eerste vrouw die officieel aan het roer van een distilleerderij stond. Haar invloed, waarbij ze aanstuurde op een verdere smaakverfijning, is tot op vandaag nog steeds te proeven.

Over de Cardhu Single Malt

De Cardhu distilleerderij laat zich situeren bij het Schotse Archiestown. Het is een typische Speyside distilleerderij en dat merk je bij de Cardhu Single Malt aan alles wat het is. De Cardhu Single Malt kwam in 2006 op de markt, nadat het tussen 2003 en 2006 in woelig water was terechtgekomen. Intussen heeft het kenners opnieuw kunnen overtuigen.

De pronkstukken van de Cardhu distilleerderij

Hoewel de Cardhu prijs over het algemeen als aangenaam wordt ervaren, heeft het een aantal pronkstukken die elke whiskykenner eigenlijk in huis hoort te hebben. Het gaat voornamelijk om de Speyside Cardhu 70 cl flessen met hun unieke vormgeving. In deze fles vinden we onder andere de Cardhu 12 Years. Het is hét voorbeeld van een Cardhu whisky en is niet alleen heel verfijnd, maar zit ook boordevol fruitige tonen en een vleug van honing. Zijn smaak is soepel en toch goed gebalanceerd. Niet voor niets won het in 2014 nog een gouden medaille tijdens The Scotch Whisky Masters.

Hoewel de Cardhu distilleerderij vooral bekendheid geniet omwille van zijn toegankelijkheid – Cardhu whisky is nu eenmaal warm, zacht, zout en heeft naast zijn goede body een fijne afdronk-, zijn er toch een aantal stevigere varianten. De Cardhu 15 Y is daar een eerste voorbeeld van. Hier is het vooral de volle geur in combinatie met toetsen van kokosnoot en toffee die overweldigen. Bij de Cardhu 18 Y komt dat eveneens terug, hoewel de heel zoete afdronk hier toch vrij kort te noemen is. Wil je liever een droge finale? Dan is de Cardhu Gold Reserve een aanrader. Weet wel dat die afdronk zich laat kruiden met gras, menthol en peper en dat ook een lichte zoute toets voor de Cardhu Gold Reserve niet ongewoon is. Het is er dan ook één voor de liefhebbers.