Canadese whisky

Ooit kende de Canadese whiskyproductie bloeiende tijden. Het wist zelfs de Verenigde Staten te inspireren om een eigen Rye op de markt te brengen. Toch ging de Canadese whisky-industrie stelselmatig achteruit, onder andere door de strikte regularisatie en de hoge belastingen. Tot op heden is Canadese Whiskey nog steeds een tikkeltje duurder maar je krijgt er natuurlijk wel een toegankelijke en smaakvolle blend voor in ruil.

Kenmerken van Canadian Whiskey

De Canadese whisky laat zich typeren door zijn toegankelijkheid, zacht karakter, kruidige toevoegingen en lichte smaak. Toevoegingen zoals fruit, kruiden en toffee zijn zeker geen uitzondering. Zowel de Rye als de blend laten zich hierdoor kenmerken. Vooral dergelijke blends zijn in Nederland heel populair. Het gaat om mengelingen van uiteenlopende whisky’s met diverse granen. Vaak is de gekende Rye nadrukkelijk aanwezig. Het is die laatste Canadese whisky die het zachter karakter en de lichtere smaak weet vast te leggen, steeds twee maal gedistilleerd zoals we het ook zien bij de Amerikaanse bourbon. Let wel altijd op bij het kopen van een Canadese Rye: het gebruik van die benaming is niet gereguleerd en vooral goedkopere merken gebruiken het wel eens te pas en te onpas. Let ook steeds op de rijpingsduur: drie jaar is het minimum terwijl een hoogwaardige variant kiest voor zes of acht jaar. Uiteraard besteden wij er alle aandacht aan om enkel de beste en meest kwalitatieve Canadian Whiskey op te nemen.

Bekende Canadese whisky merken

In het lijstje met bekende Canadese whisky merken prijken enkele pronkstukken die zich vooral laten kenmerken door hun rijke geschiedenis. De Crown Royal Canadian whisky is daar alvast één van. Deze variant werd ooit gemaakt ter ere van het bezoek van Koning George VI. Zijn royale smaak maakte van hem een echte bestseller in onder andere de Verenigde Staten. Een in Nederland populaire variant is dan weer de Black Velvet van Compass Box. Zijn populariteit valt te verklaren door zijn nadrukkelijk aanwezige tonen van chocolade en karamel, iets waar wij Nederlanders gek op zijn. Zijn scherpe afdronk plaatst hem niet voor niets in het rijtje van beste Canadese whisky merken.