Bunnahabhain whisky, de toegankelijke Single Malt Islay Whisky

De Schotse distilleerderij Bunnahabhain is gelegen te Islay en dit op het noordoosten van het eiland. Het is een bekende Schotse Single Malt Islay whisky. Bunnahabhain is eigenlijk een mildere Islay whisky en hierdoor een stuk toegankelijker. Het is een ideale whisky om kennis te maken met de Islay-stijl of om cadeau te doen. Heel bijzonder is wel de Bunnahabhain Black Bottle. Het gaat hierbij om een blend op basis van de spirit van alle zeven distilleerderijen die zich te Islay bevinden.

Over de Bunnahabhain distilleerderij

De distilleerderij werd in 1883 opgericht. De benaming verwijst naar het Gaelic woord voor ‘mond van de rivier’. Hoewel de distilleerderij Bunnahabhain officieel in 1883 werd opgericht, gaat de geschiedenis eigenlijk al terug tot 1879. In dat jaar werd immers de zogenoemde Islay Distillery Company opgericht, waaruit Bunnahabhain uiteindelijk voortspruitte. Het kantelpunt voor de Bunnahabhain whisky was echter de bouw van een weg in 1960, waardoor de distilleerderij niet enkel en alleen meer bereikbaar was via pufferboten. Hierdoor was het voor Bunnahabhain des te eenvoudiger om de wijde wereld te veroveren. Het succes van de Bunnahabhain whisky was nu helemaal geboren.

Het rijke aanbod aan Bunnahabhain whisky

Het assortiment Bunnahabhain whisky valt inderdaad heel ruim te noemen. De drie bekendste varianten zijn de Bunnahabhain 12 Year Old, de Bunnahabhain 18 Year Old en de Bunnahabhain 25 Year Old Whisky.  De Bunnahabhain 12 heeft een fruitige en bloemige neus met een notige dronk boordevol zoetigheid. De Bunnahabhain 18 heeft eveneens een noterige dronk, maar is dankzij het aroma van toffee en eik, in combinatie met een hint van specerijen in de neus, toch een stuk bijzonderder. Totaal anders is dan weer de Bunnahabhain 25 years Old, waarbij de neus boordevol hinten van karamel, leder en sherry zit. Zijn dronk bevat dan weer de feestelijke aanwezigheid van geroosterde noten. Het meest bijzondere is echter de zachte nadronk boordevol zoete delicaatheid dat balanceert op een kruidige eiksmaak.

Moet je proberen: de rokerige whisky van Bunnahabhain

Als fan van rokerige whisky’s heeft ook Bunnahabhain twee varianten die je zeker eens moet proberen. In de eerste plaats gaat het om de Bunnahabhain Ceobanach met een gouden kleur boordevol hinten van vanille, witte peper en bitter oranje fruit. In de tweede plaats gaat het om de Bunnahabhain Toiteach A Dhà, dat zich vooral laat kenmerken zijn invloed van sherry. Moeten die rokerige tonen toch een stuk minder uitdrukkelijk aanwezig zijn? Dan kan je eigenlijk ook kiezen voor een variant: de Bunnahabhain Mòine.