Bowmore, de whisky voor de veelzijdige proever

De Bowmore whisky is een Schotse single malt Islay. Het is afkomstig van the Bowmore Distillery. Deze distilleerderij is de oudste legale distilleerderij gelegen op het befaamde eiland Islay. Bijzonder aan de Bowmore Distillery is dat het over een wel heel uitgebreid assortiment aan whisky’s beschikt. Vooral in vergelijking met andere Schotse distilleerderijen is dat heel opmerkelijk. Ook de verscheidenheid aan leeftijden vertoont diezelfde trend. Zo is er bijvoorbeeld een Bowmore 12 Year Old, een Bowmore 15 Year old, een Bowmore 17-, een Bowmore 18-, een 21- en 25 Year Old. Eveneens is er een botteling van ‘slechts’ vijf jaar oud: de McClelland’s Islay Single Malt.

Bekijk onze selectie Bowmore whisky

Productie van de Bowmore whisky

De distilleerderij maakt gebruik van loepzuiver water van de rivier Laggan. Via stoom verhit men de ketels. De distilleerderij beschikt over een mash tun, diverse wash stills en uiteenlopende spirit stills. In totaal stelt die capaciteit de distilleerderij in staat om jaarlijks meer dan anderhalf miljoen liter aan whisky te produceren. Het rijpen geschiedt eveneens op het eiland Islay. De Single Malt is de bekendste Bowmore Whisky (verkrijgbaar in uiteenlopende leeftijden), maar het wordt eveneens gebruikt in blended varianten zoals de Rob Roy en de Black bottle.

Aanraders binnen het assortiment

Aangezien het assortiment van deze distilleerderij heel ruim is, is het een kunst om er enkele uitspringers uit te kiezen. Wat ons betreft zijn dat de Bowmore Black Rock, vernoemd naar de Black Rock van Islay en de Bowmore Legend, met een geur van rokerige turf en een duidelijk smaakaccent afkomstig van de Noord-Amerikaanse bourbonvaten. Een alternatief is dan weer de Bowmore 15 Year Darkest: een warme en smaakvolle whisky met een donkere kleur en een rokerige smaak zoals we het wel vaker zien terugkomen in het assortiment van Bowmore. Het is een ideale whisky om kennis te maken met het rijke smakenpalet van deze distilleerderij en is om die reden ook altijd een fijn geschenk.