Benromach whisky, een geturfde Speyside Single Malt

De geschiedenis van de Benromach distilleerderij brengt ons terug tot het jaar 1898. Deze distilleerderij moeten we helemaal in het westen van de Speyside situeren. Hoewel het zich niet in het hart van de Speyside bevindt, doet het de Speyside Single Malt toch alle eer aan. De distilleerderij is tegenwoordig eigendom van Gorden & MacPhail, dat het in 1993 overkocht. Het heeft slechts twee personeelsleden in dienst, waardoor de productie beperkt blijft tot ruim 200.000 liter per jaar. Dat geeft de Benromach whisky een exclusief karakter.

Over de Benromach whisky

De distilleerderij is vooral bekend omwille van zijn Benromach Single Malt whisky. Deze Single Malt is over het algemeen iets hoger geturfd dan andere Speyside whisky’s, met een turfgehalte van ongeveer 8 tot 12 ppm. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen mogelijk. Vooral de Benromach Peat Smoke is heel bijzonder. De Benromach Peat Smoke is immers nog steviger geturfd, met een waarde van ongeveer 67 ppm. De kenmerkende stijl van de Benromach whisky bevat hoe dan ook, in de neus of in de dronk, kenmerken van vanille, toffee, hooi en gras.  

Bottelingen van Benromach

De eerste botteling uit de nieuwe distilleerderij die in 1998 door Charles Benromach werd geopend, was de zogenoemde Benromach Traditional. Toch was het vooral de Benromach Organic, de tweede uit de rij, die velen wist te bekoren. Bij de Benromach Organic gaat het om een volledig gecontroleerde en organische whisky. Iedere liefhebber van whisky wil de Benromach Organic dan ook wel eens geproefd hebben. Andere bekende bottelingen zijn de Benromach 10, de Benromach 100° Proof en de Benromach 15 Years old.

Prijzen en awards

Zowel op collectief als op individueel niveau heeft de Benromach distilleerderij een rijke geschiedenis boordevol prijzen. Indien we het hebben over zo’n prijzenpakker, moeten we zeker de Benromach 10 Years Old aanhalen. Deze Benromach whisky met accenten van sherry, chocolade, groene appels en een lichte turfsmaak, doet het dan ook al jaren goed. Zo sleepte de Benromach 10 Years Old recent nog een gouden medaille in de wacht tijdens de Los Angeles International Spirits Competition. Meer nog: tussen 2016 en 2018 sleepte de Benromach 10 Years Old zes gouden medailles in de wacht.