BenRiach whisky, een lange geschiedenis boordevol prijzen

De distilleerderij BenRiach vinden we terug in Moray, Schotland (Speyside). Het is een typische Schotse Speyside Single Malt distilleerderij met een geschiedenis die ons terugbrengt tot 1898. Met master blenders zoals Rachel Barrie (eerder ook actief voor Bowmore en Glenmorangie) en haar selecte groep collega’s, kiest men voor een klein en gepassioneerd team. De productie blijft dan misschien wel beperkt, toch is de focus op kwaliteit nooit veraf. Dat bewijzen de vele prijzen die de BenRiach whisky de laatste jaren in de wacht heeft weten te slepen.

Prijzen en awards voor BenRiach whisky

Hoe beter kunnen we de hoogwaardige kwaliteit van de BenRiach whisky aantonen dan via de prijzen die het via onafhankelijke instellingen heeft gewonnen? Denk bijvoorbeeld aan de prestigieuze titel Global Whisky Distiller of the Year, dat het in 2015 in de wacht wist te slepen op de World Whiskies Awards. In 2006 kregen zij overigens ook al de titel Best performing small business under 25 employees tijdens de Enterprising Scotland Awards.

Ook op individueel niveau heeft het enkele belangrijke prijzen weten te veroveren. Het beste voorbeeld is misschien wel de gouden medaille die het in 2006 voor de BenRiach 16 Years Old won tijdens de International Wines and Spirits Competition. Verder gaat het om zilveren medailles voor de BenRiach Heart of Speyside, de BenRiach 12 Years old, de BenRiach Curiositas en de BenRiach Authenticus, waarbij die laatste met zijn 21 Years Old ook de titel Best Rare Speyside tijdens de World Whisky Awards in 2007.

De whisky’s van de BenRiach distilleerderij

De drie grote klassiekers binnen de BenRiach distilleerderij zijn de BenRiach 10, de BenRiach 16, de BenRiach 20 en de Benriach Single Malt Aged 25 Years. Vooral de BenRiach 16 Years Old wordt als toonaangevend aanzien. Reken hier op een neus van honing en vanille, in combinatie met een rijke smaak van honing, specerijen, toffee en appelen. Ben je eerder op zoek naar een aantal bijzondere varianten? Dan zijn de BenRiach Curiositas en de Benriach 15 Years Tawny Port de pronkstukken. Die laatste werd gerijpt in typische Amerikaanse bourbonvaten en afgewerkt met de Tawny Port Hogsheads, waar het ook zijn karakteristieken aan heeft mogen ontlenen.