Balvenie, een ambachtelijke whisky met passie

Balvenie is een typische Schotse Speyside single malt. Deze Schotse whisky vindt zijn oorsprong in The Balvenie Distillery in Dufftown (Schotland). De distilleerderij werd opgericht in 1892 en bouwde voort op de kennis van de Mortlach distilleerderij en maakte gebruik van de apparatuur van Glen Ablyn en Lagavullin. Voor het distilleren gebruikt men dan weer het water van de rivier de Fiddich, net zoals de nabijgelegen Glenfiddich distilleerderij (o.a. gekend omwille van de Glenfiddich 40 Year Old). Tot op heden gebruikt de Balvenie distilleerderij nog steeds eigen moutvloeren, wat in combinatie met zijn ambachtelijk productieproces zijn bijzondere smaak weet te verklaren.

Kenmerken van de Balvenie whisky

Aan de basis van iedere Balvenie whisky liggen vijf ambachtelijkheden die met de grootste zorg worden verricht. Zo verbouwt het op het eigen domein hun eigen gerst en mouten ze er nog steeds op de eigen moutvloer. De in-house kuipers verzorgen de vaten, de kopersmid onderhoudt de ketels en de malt meester stelt iedere Balvenie whisky met de grootste zorg samen. Afhankelijk van het type Balvenie whisky, wordt gekozen voor (Amerikaanse) eikenhouten of (Europese) Sherryvaten. In het geval van The Balvenie double wood 12 worden beide gecombineerd om zo een soepel karakter te blenden met een diepe en fruitige smaak.

Aanraders uit het assortiment

Bekende whisky’s uit het assortiment van Balvenie zijn onder andere de Balvenie 14 Caribbean cask (een rijke Balvenie whisky met een finish van rum en accenten van passievrucht en toffee) en de Balvenie tripple cask trilogie (verkrijgbaar in 12 years, 16 years en 25 years; een elegante Balvenie whisky met een milde toets van kaneel, gedroogd fruit en vanille). Wil je een Balvenie whisky als geschenk kopen? Dan zouden we alvast de Balvenie Singature kunnen aanraden. Deze Schotse whisky heeft een rijke smaak met een hint van fruit. In zijn neus is niet alleen vanille en eik aanwezig maar eveneens een complex palet van honing en citrusvruchten. Eindigen doet de Balvenie Signature met een warm en doordringend gevoel. Alternatieven zijn dan weer de Balvenie 30 Years Single Malt en de superieure Balvenie 40 Year Old Scotch Malt.