Ballechin whisky

De geschiedenis van de Ballechin whisky brengt ons terug naar naar 1810. Toen was de Ballechin Distillery actief in het Schotse Pertshire. Tot 1927 was het er één van de zeven originele agriculturele distilleerderijen. Vandaag de dag bestaat de Ballechin distillery niet meer. Meer nog: van de zeven Schotse distilleerderijen in Pertshire, is enkel nog Edradour actief. Wel heeft Edradour in 2002 de Ballechin whisky nieuw leven ingeblazen.

De Ballechin whisky van Edradour

De Ballechin whisky is in feite een zwaar geturfde versie van de Edradour whisky. Het werd gerijpt op een breed scala van houtsoorten. De Ballechin whisky staat bekend als een variant van de hoogste kwaliteit. Het is een rokerige Schotse single malt boordevol passie. Vooral de Ballechin 10 Years Old ademt authenticiteit en durf uit.

De Ballechin 10 Years Old

Dit is inderdaad de echte Ballechin klassieker. Het werd gedestilleerd met gerst en heeft een turfniveau van minimaal 50ppm. De botteling stamt voornamelijk af van vroegere Bourbon- en Oloroso Sherry-vaten. Die laatste vaten geven het extra diepte en een bijzondere complexiteit. De Ballechin 10 Years Old werd gebotteld op 46% en dit zonder zogenoemde chill filtration. Hierdoor kan er al eens een kleurverschil in de fles ontstaan, maar behoudt het zijn waar karakter. Voor de Ballechin whisky kiest men er met andere woorden nadrukkelijk voor om het esthetische achterwege te laten en voornamelijk te focussen op de authentieke kwaliteit.

De Ballechin Port

Naast de Ballechin Single Malt is er de bijzondere Ballechin Port die gerijpt werd op wijnflessen. Ook hier werden de wijnflessen niet alleen voor de afwerking gebruikt, maar wel voor de volledige rijping. Zijn kleur is na veertien jaar heerlijk rood. Het geheel werd gebotteld op natuurlijke sterke, waardoor het zijn volledige kleurdiepte behoudt. Het is met andere woorden vrij van kunstmatige kleurstoffen: de kleur van de Ballechin Port is enkel en alleen het resultaat van de gebruikte vaten. Ook hier is een tendens merkbaar. Voor Ballechin Whisky of Port kies je wanneer ook jij vindt dat kwaliteit primeert ten opzichte van esthetische kopzorgen.