Balblair: waar elk jaar een bijzondere whisky wordt geboren

De distilleerderij Balblair heeft een lange geschiedenis die ons terugbrengt tot het jaar 1790. Het is dan ook een van de oudste nog steeds producerende distilleerderijen van Schotland. De naam is hierbij afkomstig uit het Gaelic en heeft eigenlijk twee betekenissen. Enerzijds verwijst de term Balblair naar slagveld en vlakke stad. Het meest bijzondere aan de Balblair whisky is dat het niet alleen voortbouwt op de aanwezigheid van puur water, maar ook kiest voor de voordelen van de schoonste lucht die je in Schotland vinden zal.

Kenmerken van de Balblair Whisky

De Balblair Whisky kennen we voornamelijk als de basis van de beroemde Glen Talloch Blends die het onder andere in Nederland fantastisch doen. Zijn karakteristieken hoeven kenners dan ook niet te verbazen. Het doet immers denken aan de typische karaktertrekken van de Highlands, maar dan in een bijzonder jasje. Toch is iedere whisky van Balblair uniek. Alleen al daarom horen ze een uitgebreid woordje uitleg te krijgen.

Over de verschillende whisky’s van Balblair

De meest beroemde Balblair whisky is misschien wel de 1983 met een rijping van ruim drie decennia. Het beschikt over aroma’s van verse vanille, maar ook tropisch fruit houden het heel goed in balans. Heerlijk warm in de neus en na dertig jaar ook duidelijk gezegend met zoetere aroma’s van honing. Voor liefhebbers van dergelijke honinghinten zijn ook de Balblair 1990 en de Balblair 1999 aanraders. Verkies je liever een lange en complexe afdronk met een warm aroma van vanille? Dan is de Balblair 1989 een beter idee, net zoals dat voor de Balblair 2005 ook het geval is.

De bijzondere eigenschappen van de Balblair whisky

Geen enkele Balblair Whisky is identiek. Dat bewijst ook bovenstaand overzicht. Het is zelfs één van de kenmerken van deze distilleerderij. Ben je voornamelijk op zoek naar een aantal bijzondere whiskyvarianten? Dan zal Balblair jou nooit teleurstellen. Wat ons betreft zijn de Balblair 1991 en 2000 dan de absolute aanraders. Die eerste laat zich kenmerken door hinten van Christmas pudding en gestoofde peren, terwijl de Balblair 2000 dankzij zijn toets van kokos en aroma’s van ananas altijd weet te verbazen.