Arran whisky: puur genot van Loch na Davie

De Arran whisky is een betaalbare Schotse whisky, gedistilleerd door de Isle of Arran Distillers Ltd. Om die reden wordt het ook wel eens de Isle of Arran Whisky genoemd. Het gaat om een vrij jonge distilleerderij gelegen te Arran, Schotland. De distilleerderij werd pas in 1995 opgericht, waarmee het de eerste nieuwe legale distilleerderij werd in meer dan 150 jaar. Toch hoeft de jeugdigheid niet te toornen aan de kwaliteit van een Isle of Arran Whisky. Bijzonder aan de Arran Whisky is het feit dat men het water uit Loch na Davie gebruikt, dat toch wordt gekenmerkt door z’n uitzonderlijke puurheid.

Kenmerken van de distilleerderij Arran

Deze distilleerderij laat zich kenmerken door de unieke traditionele methodes en de welgekozen ingrediënten. Het tracht voornamelijk de klassieke traditie van het destilleren in ere te houden. Toch doet het dat in een modern jasje en laat het niet na te experimenteren met nieuwe smaken. Aan het hoofd van het volledige proces staat dan ook de meester-distilleerder James MacTaggart die we toch voornamelijk kennen omwille van zijn unieke visie op Schotse whisky.

Een ruime keuze aan Isle of Arran whisky

Het meest bekende product van deze distilleerderij is The Arran Malt en met name The Arran Single Malt. Deze Arran malt wordt vaak gebruikt in blended whisky’s. Onder andere in de Holy Isle Cream Liquor en de bekende LochRanza vinden we hem terug. De Arran 10 Single Malt laat zich hierbij kenmerken door zijn vleug van vanille, terwijl de Arran 14 Private Cask eerder lijkt te kiezen voor een subtiele toets van hazelnoten.

Naast de Single Malts biedt men ook een aantal Arran Limited Edition varianten aan. Zo was er in het verleden bijvoorbeeld al een speciale editie voor de verjaardag van James MacTaggart, terwijl volgens sommigen de meest bijzondere variant toch wel de Machrie Moor Single Malt moet geweest zijn.

Ook Arran blends & Cream Liqueur

Eerder haalden we het al aan: de Arran whisky laat zich graag blenden. Volgens de destilleerderij is dit net de kracht van haar whisky. Deze blends komen ook in extra kleine formaten, die ze zelf The Robert Burns Blend Miniature noemen. Dat is uiteraard een verwijzing naar de in 1796 overleden Schotse dichter. Toch liever een Cream Liqueur? Dan is er de bekende Arran Gold Malt Whisky Cream Liqueur met een aroma van chocolade en cassis.