Ardmore, de rokerige whisky uit de Highlands

De Ardmore Distillery staat tot op heden nog steeds bekend omwille van zijn kwalitatieve whisky. De Ardmore Single Malt is alvast het meest bekende product van deze Schotste distilleerderij. De distilleerderij kent een rijke geschiedenis die ons terugbrengt tot het einde van de negentiende eeuw. Verschillende van die historische kenmerken zijn nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Zo is het nog steeds te vinden in de Highlands van Kennethmont en stookt men nog steeds op basis van kolen. Het gebruikte water, niet onbelangrijk tijdens het distilleerproces, is dan weer afkomstig van de uiteenlopende bronnen op de befaamde Knockandy Hill.

Kenmerken van de Ardmore whisky

In the Ardmore whisky is de aromatische turf meestal nadrukkelijk aanwezig. Het is een typische turfsmaak die we eigenlijk frequent aantreffen bij whisky’s uit de Highlands. Deze distilleerderij is de enige die zijn kernassortiment aan Highland whisky’s geturfd heeft. De smaak van een Ardmore whisky is altijd heel vol, mede te danken aan de washbacks op basis van Oregon Pine. Ook de traditionele distilleermethode werpt uiteraard zijn vruchten af. Aan het geheel worden heel wat rijpingsaroma’s toegevoegd dankzij de rijping op eikenhouten vaten en de narijping op de zogenaamde kleine Quarter Casks. Tot slot ontbreekt het hen aan koude filtratie waardoor de natuurlijke smaken en aroma’s onverbloemd aanwezig blijven in iedere fles. Het resultaat is een rokerige en krachtige whisky met een alcoholpercentage van 46%. Uiteraard zijn er tussen de verschillende bottelingen heel wat subtiele verschillen te bespeuren.

Twee toppers uit het Ardmore assortiment

Enkele toppers uit het Ardmore assortiment verdienen zeker de nodige bejubeling. Zo is er bijvoorbeeld The Ardmore legacy: naar klassiek recept heel rokerig maar dankzij de combinatie met honing, vanille en kruiden, dé garantie voor een ultieme smaakbelevenis. De accenten van de Highlands zijn nadrukkelijk aanwezig maar lijken toch uitstekend te balanceren met een zoete toets. Liever een echte klassieker? Dan is er de Ardmore Traditional Cask: een dubbelgerijpte Highlands whisky waarbij smaakbehoud centraal staat. Zijn smaak omschrijven we als afgerond, rijk aan turfrook en toch delicaat zacht en zoet. Een aanrader om cadeau te geven.