Ardbeg, voor zij die houden van turfachtige whisky

Aan de zuidkust van het befaamde eiland Islay vinden we de Schotse Ardbeg Distillery. Het is een van de weinige distilleerderijen die er nog te vinden zijn en het is bovendien internationaal bekend omwille van zijn traditionele Islay-whisky met duidelijke turfachtige smaak. Volgens henzelf leveren ze de meest turfachtige Islay-whisky die op de markt beschikbaar is. Vooral whiskyfanaten die houden van rokerige smaken, omarmen de Ardbeg whisky.

Bekijk onze selectie Ardbeg whisky

Productie van de Ardbeg whisky

Ooit was Ardbeg nog een illegale distilleerderij. Pas in het begin van de negentiende eeuw werd het bedrijf gelegaliseerd. Hoe dan ook bleef het concept altijd wel hetzelfde. Voor de productie wordt water gehaald uit Loch Uigeadail. Velen zeggen dat de unieke smaak van de Ardbeg whisky te verklaren valt door de zuiverheid van dit water. Bijzonder is dat de Ardbeg Distillery vaak kiest voor alcoholpercentages die toch een stuk hoger liggen dan de minimale grens van 40%. Bovendien kiest men ervoor om de bottelingen niet koud te filteren om een vollere smaak te garanderen. Zoals eerder gezegd is de turfachtige smaak altijd nadrukkelijk aanwezig. Toch zijn er varianten die voor bijzondere toevoegingen kiezen zoals cacao, aardetonen en medicinale tonen. Bij verzamelaars zijn de oude bottelingen heel populair en worden ze aan woekertarieven verkocht. Uiteraard beperken wij ons tot het opsporen van de scherpste aanbiedingen opdat jij voordelig Ardbeg kopen kan.

De Ardbeg bottelingen

Er zijn heel wat Ardbeg bottelingen beschikbaar. Bovendien zijn er ook bottelingen van onafhankelijke bottelaars en kan je de Ardbeg whisky eveneens terugvinden in allerhande blends. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in enkele blends van Ballantine’s. Bij de echte officiële bottelingen beperken we ons tot de echte klassiekers en bestsellers. Zo is er bijvoorbeeld de Ardbeg Uigeadail (naar het gelijknamige Loch of meer) zonder leeftijd en met een alcoholpercentage van ongeveer 54,2%. Het is een echte klassieker die garant staat voor ultieme kwaliteit. Een iets krachtigere variant is dan weer de Ardbeg Corryvreckan met een alcoholpercentage van 57,1%. Voor zij die voor het eerst kennismaken met Ardbeg zouden we eerder de Ardbeg 10 en de Ardbeg 17 aanraden. Andere bekende Ardbeg whisky’s zijn onder andere de Very Young, de Ardbeg Renaissance, de Ardbeg Dark Cove, de Alligator, de Blasda, de Supernova en de Auriverdes. Stuk voor stuk zijn ze krachtig en rokerig. Een alcoholpercentage van 40%? Dat zal je dan weer niet terugvinden.