Amrut, kwalitatieve Indiase whisky

Met Amrut kies je voor een bijzondere rakker in het whiskylandschap. Amrut whisky is de eerste single malt die gemaakt werd in India. Naar iconisch voorbeeld werd hij voorgesteld in Schotland maar zijn naam verwijst toch naar het Oudindische woord voor godennectar. De Amrut whisky kreeg voornamelijk bekendheid toen Jim Murray de Amrut Fusion whisky als derde beste ter wereld bestempelde. Vandaag de dag wordt de Amrut Single Malt gretig verkocht in onder andere Nederland, België, Duitsland, Italië, Australië en de Verenigde Staten.

Productie van Amrut whisky

De Amrut Single Malt whisky wordt gemaakt in een distilleerderij gelegen te Kampibura, India. Aan de basis ligt gerst die geteeld wordt op diverse Indiase locaties. Een turfgestookte variant wordt echter ook geïmporteerd uit Schotland, wat misschien wel aan de basis ligt van zijn vertrouwde kwalitatieve smaak. Bij de klassieke Amrut Single Malt gebruikt men bourbonvaten maar voor sommige speciale varianten, zoals de Amrut Intermediate Sherry, hoeft dat echter geen verplichting te zijn. Belangrijk om te weten is dat het bronwater afkomstig is van een pesticidenvrij agrarisch gebied. Opvallend is dan weer dat de whisky’s minder lang gerijpt worden dan we van bijvoorbeeld Schotse whisky’s gewoon zijn. Dat heeft echter geen lagere kwaliteit tot gevolg: de klimatologische omstandigheden vergen nu eenmaal een minder lang rijpingsproces. Bij een Indiase Amrut whisky zit je zeker goed bij een rijpingsduur van ongeveer vier tot vijf jaar.

Soorten Amrut whisky

De Amrut whisky komt in elf verschillende varianten die allen hun eigen kenmerken dragen. Zo is er in de eerste plaats de befaamde Amrut Fusion Single Malt. Deze whisky heeft een duidelijke Indiase oorsprong en gebruikt slechts 25% Schotse gerst. Het is deze Amrut whisky die de Indiase distilleerderij definitief op de whiskykaart wist te plaatsen. Andere twee bekende Amrut whisky’s zijn de Amrut Intermediate Sherry en de Amrut Kadhambam. Die eerste werd gerijpt op sherryvaten zonder dat hun karaktertrekjes hoeven te domineren. De Amrut Kadhambam is hier minder populair en is een whisky die in verschillende vaten gerijpt werd. Verder zijn er ook nog heel wat (duurdere) limited editions zoals de Amrut Two Continents Single Malt, de Amrut Greedy Angels en de Amrut Double Cask. Wij volgen ook deze Amrut whisky aanbiedingen voortdurend op de voet.