Amerikaanse whisky

Welkom in Amerika! Niet alleen het land van countrymuziek, nationale parken en zware motoren, maar bovendien ook de bakermat van de alom bekende Jack Daniel’s. Amerikaanse Whiskey is volledig anders dan hoe we ze terugvinden in pakweg Ierland of Schotland. Misschien iets zoeter en een tikkeltje eigenwijs maar toch geproduceerd volgens de strikte kwaliteitsvereisten.

Bekijk onze selectie Amerikaanse whisky

Kwalitatieve Amerikaanse whisky

Bij Amerikaanse Whiskey weet je altijd dat je goed zit. Verschillende Amerikaanse resoluties stipuleren aan welke kwaliteitsvereisten de distilleerderijen en whisky’s moeten voldoen. Zo moet het gebruikte graanmengsel bij bourbon minimaal 51% maïs bevatten. Gaat het om een zogenaamde straight bourbon, zoals de Old Bardstown Kentucky Straight Bourbon? Dan moet de Amerikaanse Whiskey zijn opgeslagen in eikenhoute zwartgeschroeide vaten. Een alcoholpercentage van 40% is hierbij een belangrijk criteria, zoals we het bijvoorbeeld ook altijd zien terugkomen op de flessen van Jack Daniel’s. Uiteraard hebben de Verenigde Staten heel wat andere soorten whisky in de aanbieding, toch is het een mooi voorbeeld van de klasse die je in iedere fles zal vinden.

Amerikaanse whisky merken & soorten

Eigenlijk kennen de Verenigde Staten twee soorten Amerikaanse Whiskey: de Tennessee Whiskey en de Bourbon Whiskey. De Bourbon haalden we reeds eerder aan en laat zich vooral kenmerken door zijn zoetere smaak. De Tennessee Whiskey heeft dan weer een zachtere smaak en bevat een duidelijke hint van karamel. Enkele Amerikaanse Whiskey merken met producten van deze soort: George Dickel (No. 8 en 12) en Jack Daniel’s (Gentleman Jack, Master Distillers No. 3 en Red Dog Saloon). Naast deze twee grote categorieën is er eveneens de blended whisky (op basis van rogge en graan) en de Rye Whiskey. Die laatste categorie bevat voornamelijk rogge en is historisch gezien eigenlijk van Canadese afkomst. Voorbeelden van Amerikaanse whisky merken met Rye Whiskey in hun assortiment: Koval (White Rye), Johnie Walker (Red Rye Finish Blend) en Old Overholt (Rye).

De beste Amerikaanse whisky

Wil je Amerikaanse whisky kopen van de beste Amerikaanse whisky merken? Dan wil je uiteraard ook het beste product in huis halen. Smaken verschillen en lang niet iedereen zal het met deze top drie eens zijn, maar smaakonderzoek van IndyBest gaf de Buffalo Trace Bourbon aan als hun favoriet. De 1792 Small Batch Bourbon en de Platte Valley Corn prijken dan weer op respectievelijk plaats twee en drie.