Aberfeldy, een krachtige whiskey met fruitige hinten

Met Aberfeldy kies je voor een Schotse distilleerderij met een rijke geschiedenis. Deze distilleerderij is gelegen in Perth and Kinross en kent een rijke geschiedenis die dateert van 1896. In de loop der tijd kende de distilleerderij van de gebroeders Dewar momenten van bloei en neergang. Onder andere tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog kwam de Aberfeldy distillery in de problemen toen de toevoer van gerst onder druk kwam te staan. Het bedrijf, John Dewar & Sons Ltd, wist deze euvels echter keer op keer te overwinnen en sinds het begin van dit millennium waren ze terug met hun befaamde Aberfeldy Single Malt.

De Aberfeldy whisky’s

De Aberfeldy Distillery kennen we vooral van de Aberfeldy 12, de Aberfeldy 18 en de Aberfeldy 21. Alle drie laten ze zich kenmerken door hun alcoholpercentage van 40%, alhoewel ze verder verschillen in hun vele details. De Aberfeldy 12 is bijvoorbeeld de meest toegankelijke van de drie maar brengt wel een intense afdronk van sinaasappel, zoals we het ook bij de Aberfeldy 21 zien gebeuren. In zijn stevige essentie lijkt de smaak van vanille aanwezig te zijn. De Aberfeldy 18 is dan weer een gelimiteerde versie die bij uitzondering in 2014 op de markt kwam maar nog steeds verkrijgbaar is. Ook hier merken we een romige toets in de neus en de duidelijke aanwezigheid van vanille. Bijzonder is echter zijn toets van gestoofd fruit en zijn rijke aanwezigheid van eiken tonen in de afdronk.

Tot slot is er de Aberfeldy 21, het paradepaardje van de Aberfeldy Distillery. Deze zeer bijzondere whisky van John Dewar & Sons Ltd kiest voor een jasje van sinaasappel, helemaal anders dan wat we gewoon zijn van zo’n langgerijpte whisky. De karakteristieke smaak en kleur ontstaan door de gekozen hoogwaardige houtsoorten waarbij vooral de port pipes en de hogsheads lijken op te vallen. Hij is iets prijziger maar een echte aanrader voor iedere kenner.

Unieke uitvoeringen

Naast de unieke Aberfeldy 18 komt het schots bedrijf regelmatig met andere unieke varianten op de markt. Zo is er bijvoorbeeld een uitvoering in combinatie met Water from the Source. Wij hebben steeds uitbundige aandacht voor bijzondere varianten en nemen ze dan ook gretig op in onze handige zoekmachine.